Tulips.gr

Αλυσίδα αξίας για τις ελληνικές τουλίπες

Στόχοι

Η βιομηχανία καλλωπιστικών αναζητά συνεχώς «το καινούριο» για τους καταναλωτές, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των δρεπτών ανθέων που καταναλώνονται στην Ελλάδα είναι είτε εισαγώμενα από το εξωτερικό ή προέρχονται από ξενικά είδη φυτών.

Τo έργο TULIPS.GR δημιουργεί για πρώτη φορά τις απαραίτητες συνθήκες για τη δημιουργία αλυσίδας αξίας με κέντρο τις 15 ελληνικές τουλίπες (12 αυτόχθονες). Η παρούσα πρόταση στοχεύει στην παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας στον τομέα καλλωπιστικών και ανθοκομίας, μέσω μίας ολοκληρωμένης διαδικασίας εκτός τόπου διατήρησης, η οποία περιλαμβάνει: σωστικές συλλογές από το φυσικό περιβάλλον και αειφορική παραγωγή τεκμηριωμένου πολλαπλασιαστικού υλικού, ανάπτυξη ειδικών πρωτοκόλλων αναπαραγωγής-καλλιέργειας σε διαφορετικούς τόπους με καινοτόμο λίπανση ακριβείας και σύστασης, καθώς και διερεύνηση της μετασυλλεκτικής φυσιολογίας των νωπών καλλωπιστικών προϊόντων (δρεπτά άνθη).

Εστιάζοντας στα αυτόχθονα είδη τουλίπας της Ελλάδας, αυτή η επιστημονική μεθοδολογία δημιουργεί πρότυπο προς μίμηση και συμβάλλει στην ανάδειξη και αειφορική αξιοποίηση του μοναδικού φυτικού πλούτου της χώρας στον πρωτογενή τομέα, παρέχοντας τη δυνατότητα ανάδειξης νέων ανταγωνιστικών προϊόντων που συνδέονται με τη μοναδική βιοποικιλότητα της Ελλάδας.

Η καθετοποιημένη προσέγγιση της παρούσας πρότασης ενισχύει τον πρωτογενή τομέα με την εισαγωγή 5 καινούριων φυτικών ειδών με χαμηλές εισροές σε νέες καλλιέργειες και δημιουργεί τις βάσεις για πρόσθετες ευκαιρίες ανάπτυξης με ενεργή συμμετοχή παραγωγών, συνεταιρισμών και εμπορικών συνδέσμων.

Οι τουλίπες ήταν ανέκαθεν καλλωπιστικό είδος πολυτελείας από την οθωμανική εποχή, καλλιεργούνται συστηματικά στην Ευρώπη από το 16ο αιώνα, ενώ η τουλιπομανία προκάλεσε το πρώτο τεκμηριωμένο οικονομικό κράχ (1637) στις κάτω χώρες.
Η Ολλανδία κατέχει την πιο οργανωμένη παραγωγή τουλίπας με 3 δισεκατομμύρια βολβούς ετησίως, ενώ 9 από τους 10 βολβούς που εξάγονται σε όλο τον κόσμο είναι Ολλανδικοί (Benschop et al. 2010, Greenfield 2018).

Να σημειωθεί ότι η Ολλανδία, η οποία πρωτοστατεί ακόμα και σήμερα στο εμπόριο τουλίπας, δεν διαθέτει αυτοφυείς τουλίπες.

Στην Ελλάδα αυτοφύονται 15 είδη τουλίπας (Tulipa spp.), πολλές από τις οποίες είναι ενδημικές (δεν υπάρχουν πουθενά αλλού) και απειλούνται με εξαφάνιση (βλ. αστερίσκος, *) π.χ. οι *T. bakeri, *T. cretica, *T. doerfleri, *T. orphanidea, *T. gulimyi και *T. hageri, κάποιες είναι ενδημικά είδη της Βαλκανικής-Ανατολίας (Τουρκία) π.χ. οι T. bithynica, T. scardica και *T. undulatifolia, και άλλες είναι σπάνια είδη της ανατολικής Μεσογείου π.χ. οι T. saxatilis αλλά και οι Τ. agenenis, T. raddii, και T. clusiana (οι τρεις τελευταίες θεωρούνται ότι έχουν διαφύγει από καλλιέργεια και έχουν εγκλιματιστεί). Από τα παραπάνω είδη, 7 (με *) απειλούνται με εξαφάνιση, και 9 είναι ιδιαίτερα περιορισμένης εξάπλωσης (range-restricted).

Η μικροσκοπική T. cretica παρουσιάζει ήδη εμπορικό ενδιαφέρον στο παγκόσμιο διαδικτυακό εμπόριο καλλωπιστικών με τιμές που ανέρχονται σε 1,8-3,6€ (βολβό και ζωντανό φυτό, αντίστοιχα, Krigas et al. 2014). Τα παραπάνω στοιχεία, μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία ελληνικών προϊόντων με αποκλειστικότητα εμπορίας (exclusive branding).

Εγγραφή στο newsletter

εάν θέλετε να είστε ενημερωμένοι για όλα τα τελευταία νέα μας κάντε εγγραφή